nieuws


Nieuws Brief
Verschijnt ongeveer 6 maal per jaar.
Ja, ik ontvang graag een nieuwsbrief
Galerie | Kunstuitleen DIJKSTRA
2100 DEURNE (Antwerpen)
Turnhoutsebaan 277
T +32 (0)3 326 41 77
Galerie | Kunstuitleen DIJKSTRA
5144 AA WAALWIJK (NL)
(postadres) Sint Antoniusstraat 19 j
T +31 (0)416 33 42 03
Vivarte #26, concert 12-5-2019


Zoals elk seizoen hebben we ook dit jaar weer het genoegen om u onze
"Artists in residence" aan te kondigen:

INTERNATIONAL HUNGARIAN PIANO QUARTET

bestaande uit:

Kati Sebestyén, viool
Dániel Krähling, altviool
Ilona Ribli, cello
Marianna Dezsö, pianoAanvang 12.00 uur. Zaal open: 11.30 uur. Duur ca. 1,5 uur.

Zoals gewoonlijk treden de muzikanten gratis voor u op. Na afloop krijgt u de gelegenheid een vrijwillige bijdrage te geven.


De liefde voor kamermuziek en het bewaren van de herinnering aan de wereldberoemde altviolist Ervin Schiffer deed de vier leden van het International Hungarian Piano Quartet besluiten om deze groep te vormen en samen op te treden. 
Hoewel ze in verschillende plaatsen in Europa wonen hebben ze toch veel gemeen: in de eerste plaats zijn het allemaal Hongaren en spreken dezelfde spreektaal maar ook muziektaal. Ze zijn allemaal betrokken bij de „Ervin Schiffer Internationale Masterclasses Tata - Hungary”.
Een aantal leden hebben een speciale band met Ervin Schiffer, medestichter van VivArte. Kati is zijn echtgenote en Marianna organiseert die masterclasses waarvan Ervin de stichter was.

Tussen 2014 en 2018 waren Károly Botvay –vooraanstaand cellist en Ervin’s studiegenoot en vriend- en Gergely Kóta –violist en altviolist, student van Kati- lid van het ensemble. Nu spelen Ilona Ribli als cellist en Dániel Krähling als altviolist in hun plaats.
Daarnaast hebben ze allemaal hun uitgebreide kamermuziekactiviteiten en hoogwaardige betrokkenheid bij het internationale muziekleven, door diverse optredens, CD’s, pedagogische resultaten.

Het pianokwartet speelt regelmatig op het Tatabánya Spring Festival en op het Tata Baroque Festival.
De laatste jaren treden ze elk jaar hier in België (Antwerpen en Brussel) op evenals in Zwitserland en meerdere plaatsen in Spanje. Hun repertoire omvat werken van klassieke, romantische en 20-eeuwse componisten.

Kati Sebestyén, geboren in Hongarije, is Professor viool en hoofd van de afdeling strijkers aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Afgestudeerd en later professor aan de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth. Ze was lid van de artistieke commissie  van het "Concours International Reine Elisabeth de violon". Ze wordt regelmatig gevraagd als jurylid of om masterclasses te houden: Mozarteum Salzburg, Jong Talent Amsterdam, Hannover, Lübeck, University of North Carolina, etc. Mevrouw Sebestyén is actief concertartiest en treedt op in recitals voor Radio-TV opnamen in de meeste Europese landen en in de USA. Zij is de oprichter en directeur van het strijkorkest "Sebastian Strings", lid van het "Haydn Quartet" en "Contrasts Ensemble". Met deze ensembles heeft ze verschillende CD’s opgenomen en uitgebracht. Dániel Krähling heeft zijn Masterdiploma behaald aan de Franz Liszt Academie in Boedapest in de klas van László Bársony. Om zichzelf verder te ontwikkelen volgde hij talrijke cursussen bij internationaal beroemde professoren zoals Ervin Schiffer, Thomas Riebl, Gilad Karni, Adam Romero,  Szucs  Maté.
Hij was sinds 2012 lid van het New Hungarian Chamber Orchestra, National Philharmonic Orchestra en Concerto Budapest Symphony Orchestra. Recentelijk is hij meerdere malen toegelaten tot  de Santander Summer Academy and Festival in Spanje en is ook gevraagd deel te nemen aan de Hundisburg Summer Academy and Festival in Duitsland. Vanaf september 2016 ontvangt hij een beurs van het Hongaarse Staatsopera orkest. In de herfst van 2017 werd hij uitgenodigd als solo altviolist van het „MÁV Symphony Orchestra” in Boedapest. Hij speelde ook mee met verschillende strijkkwartetten en is nu vast lid van het Budapest Strings Chamber Orchestra.
Hij nam als kwartetspeler deel aan verschillende wedstrijden waar zij onder meer een speciale prijs wonnen op de National Dohnányi Chamber Music Competition.
Hij neemt regelmatig deel aan kamermuziekconcerten en festivals.

Ilona Ribli, celliste, behaalde haar diploma op de Franz Liszt Academie te Boedapest  waar zij gestudeerd heeft onder leiding van beroemde professoren, waaronder  de uitmuntende cellist Ede  Banda en Vilmos Tátrai, leider van een van de beroemdste Hongaarse kwartetten, die haar strijkkwartet heeft opgeleid, waarmee haar carrière nog steeds verbonden is.  Dit  Danubius Kwartet  heeft verschillende internationale prijzen gewonnen (onder andere in Evian, Frankrijk en Trapani, Italië) en talrijke cd’s uitgebracht.

Ilona is ook 10 jaar solocellist geweest van het Westfaals Kamerorkest in Münster, Duitsland.
Zij heeft in Hongarije een cultuurcentrum opgericht en waar zij ook regelmatig zelf optreed met haar eigen kwartet en ook in combinatie met andere vooraanstaande muzikanten. Men kan zeggen dat het haar doel is om met haar activiteiten de Hongaarse kamermuziektraditie te bewaren en de klassieke muziek dicht bij haar publiek te brengen.  

 

                                                         

Na haar studie aan de Universiteit van Pécs en de beroemde Franz Liszt Academie van Boedapest (Hongarije) raakte Marianna Deszö betrokken bij diverse activiteiten, zoals professor op de hierboven genoemde instituten en algemeen pedagogisch expert en directrice van regionale muziekscholen in de regio Tata – Tatabánya. Als pedagoge droeg zij in grote mate bij aan de ontwikkeling van jonge talenten door haar persoonlijke manier van lesgeven, maar ook door haar leerlingen extra kansen te bieden (optredens, deelname aan wedstrijden). Haar leidinggevende functie bood haar de kans om hoogwaardige artistieke evenementen te organiseren, zoals muziekfestivals en internationale masterclasses. Als actief concertpianiste trad ze op in diverse Europese landen zoals Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Zwitserland.
Voor haar uitstekende artistieke en pedagogische prestaties ontving zij meerdere regionale en nationale onderscheidingen met als hoogtepunt het „Gouden kruis van verdienste” van de Republiek Hongarije.PROGRAMMA


Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Pianokwartet in Es groot, Opus 16

    - Grave - Allegro, ma non troppo

    - Andante cantabile

    - Rondo - Allegro ma non troppo                                              ca. 20 min.Camille Saint-Saëns (1835-1921)

 
Pianokwartet, Opus 41

    - Allegretto 

    - Andante maestoso ma con moto

    - Poco allegro

    - Allegro                                                                                  ca. 30 min.Vóór elk stuk een korte inleiding door Kati Sebestyen


BIJWONEN ?


Stuur een mail naar antwerpen@kunstuitleendijkstra.com met uw naam en het aantal gewenste plaatsen. U ontvangt dan een bevestiging.
U mag ook bellen met +32 3 3264177.

Let op: het aantal plaatsen is beperkt.


VivArte is een non profit cultureel collectief (muziek en beeldende kunst) 
op initiatief van Kati Sebestyen (artistieke leiding), Ervin Schiffer, Gerard van Mierlo,
Louis & Greetje Dijkstra.