nieuws


Nieuws Brief
Verschijnt ongeveer 6 maal per jaar.
Ja, ik ontvang graag een nieuwsbrief
Galerie | Kunstuitleen DIJKSTRA
2100 DEURNE (Antwerpen)
Turnhoutsebaan 277
T +32 (0)3 326 41 77
Galerie | Kunstuitleen DIJKSTRA
5144 AA WAALWIJK (NL)
(postadres) Sint Antoniusstraat 19 j
T +31 (0)416 33 42 03
VIVARTE #30 concert 29-3-2020 XDIT CONCERT GAAT HELAAS NIET DOOR ! * 

Zoals elk jaar in de lente is het weer tijd voor een optreden van onze "Artists in residence".
Wij herdenken onze mede-grondlegger Ervin Schiffer, die in 2014 overleed en die nog
steeds als een rode draad door onze programmatie loopt. Er is altijd wel een verband aan
te geven tussen de muzikanten en deze legendarische muzikant en pedagoog of zit er een dierbare herinnering in de uitgevoerde stukken. 

INTERNATIONAL HUNGARIAN PIANO QUARTET

bestaande uit:

Kati Sebestyén, viool
Dániel Krähling, altviool
Ilona Ribli, cello
Marianna Dezsö, piano
Aanvang 12.00 uur. Zaal open: 11.30 uur. Duur ca. 1,5 uur.

Zoals gewoonlijk treden de muzikanten gratis voor u op. Na afloop krijgt u de gelegenheid een vrijwillige bijdrage te geven.

Tijdens, voor en na het optreden kunt u ook genieten van de prachtige tentoonstelling
"Wisselwind" van het Nederlandse kunstenaarskoppel Johan Claasen en Dorien Melis.


De liefde voor kamermuziek en het bewaren van de herinnering aan de wereldberoemde altviolist Ervin Schiffer deed de vier leden van het International Hungarian Piano Quartet besluiten om deze groep te vormen en samen op te treden. 
Hoewel ze in verschillende plaatsen in Europa wonen hebben ze toch veel gemeen: in de eerste plaats zijn het allemaal Hongaren en spreken dezelfde spreektaal maar ook muziektaal. Ze zijn allemaal betrokken bij de „Ervin Schiffer Internationale Masterclasses Tata - Hungary”.
Een aantal leden hebben een speciale band met Ervin Schiffer, medestichter van VivArte. Kati is zijn echtgenote en Marianna organiseert die masterclasses waarvan Ervin de stichter was.

Tussen 2014 en 2018 waren Károly Botvay –vooraanstaand cellist en Ervin’s studiegenoot en vriend- en Gergely Kóta –violist en altviolist, student van Kati- lid van het ensemble. Nu spelen Ilona Ribli als cellist en Dániel Krähling als altviolist in hun plaats.
Daarnaast hebben ze allemaal hun uitgebreide kamermuziekactiviteiten en hoogwaardige betrokkenheid bij het internationale muziekleven, door diverse optredens, CD’s, pedagogische resultaten.

Het pianokwartet speelt regelmatig op het Tatabánya Spring Festival en op het Tata Baroque Festival.
De laatste jaren treden ze elk jaar hier in België (Antwerpen en Brussel) op evenals in Zwitserland en meerdere plaatsen in Spanje. Hun repertoire omvat werken van klassieke, romantische en 20-eeuwse componisten.

Kati Sebestyén, geboren in Hongarije, is Professor viool en hoofd van de afdeling strijkers aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Afgestudeerd en later professor aan de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth. Ze was lid van de artistieke commissie  van het "Concours International Reine Elisabeth de violon". Ze wordt regelmatig gevraagd als jurylid of om masterclasses te houden: Mozarteum Salzburg, Jong Talent Amsterdam, Hannover, Lübeck, University of North Carolina, etc. Mevrouw Sebestyén is actief concertartiest en treedt op in recitals voor Radio-TV opnamen in de meeste Europese landen en in de USA. Zij is de oprichter en directeur van het strijkorkest "Sebastian Strings", lid van het "Haydn Quartet" en "Contrasts Ensemble". Met deze ensembles heeft ze verschillende CD’s opgenomen en uitgebracht. 
Dániel Krähling heeft zijn Masterdiploma behaald aan de Franz Liszt Academie in Boedapest in de klas van László Bársony. Om zichzelf verder te ontwikkelen volgde hij talrijke cursussen bij internationaal beroemde professoren zoals Ervin Schiffer, Thomas Riebl, Gilad Karni, Adam Romero,  Szucs  Maté.
Hij was sinds 2012 lid van het New Hungarian Chamber Orchestra, National Philharmonic Orchestra en Concerto Budapest Symphony Orchestra. Recentelijk is hij meerdere malen toegelaten tot  de Santander Summer Academy and Festival in Spanje en is ook gevraagd deel te nemen aan de Hundisburg Summer Academy and Festival in Duitsland. Vanaf september 2016 ontvangt hij een beurs van het Hongaarse Staatsopera orkest. In de herfst van 2017 werd hij uitgenodigd als solo altviolist van het „MÁV Symphony Orchestra” in Boedapest. Hij speelde ook mee met verschillende strijkkwartetten en is nu vast lid van het Budapest Strings Chamber Orchestra.
Hij nam als kwartetspeler deel aan verschillende wedstrijden waar zij onder meer een speciale prijs wonnen op de National Dohnányi Chamber Music Competition.
Hij neemt regelmatig deel aan kamermuziekconcerten en festivals.

Ilona Ribli, celliste, behaalde haar diploma op de Franz Liszt Academie te Boedapest  waar zij gestudeerd heeft onder leiding van beroemde professoren, waaronder  de uitmuntende cellist Ede  Banda en Vilmos Tátrai, leider van een van de beroemdste Hongaarse kwartetten, die haar strijkkwartet heeft opgeleid, waarmee haar carrière nog steeds verbonden is.  Dit  Danubius Kwartet  heeft verschillende internationale prijzen gewonnen (onder andere in Evian, Frankrijk en Trapani, Italië) en talrijke cd’s uitgebracht.

Ilona is ook 10 jaar solocellist geweest van het Westfaals Kamerorkest in Münster, Duitsland.
Zij heeft in Hongarije een cultuurcentrum opgericht en waar zij ook regelmatig zelf optreed met haar eigen kwartet en ook in combinatie met andere vooraanstaande muzikanten. Men kan zeggen dat het haar doel is om met haar activiteiten de Hongaarse kamermuziektraditie te bewaren en de klassieke muziek dicht bij haar publiek te brengen.  

 

                                                         

Na haar studie aan de Universiteit van Pécs en de beroemde Franz Liszt Academie van Boedapest (Hongarije) raakte Marianna Deszö betrokken bij diverse activiteiten, zoals professor op de hierboven genoemde instituten en algemeen pedagogisch expert en directrice van regionale muziekscholen in de regio Tata – Tatabánya. Als pedagoge droeg zij in grote mate bij aan de ontwikkeling van jonge talenten door haar persoonlijke manier van lesgeven, maar ook door haar leerlingen extra kansen te bieden (optredens, deelname aan wedstrijden). Haar leidinggevende functie bood haar de kans om hoogwaardige artistieke evenementen te organiseren, zoals muziekfestivals en internationale masterclasses. Als actief concertpianiste trad ze op in diverse Europese landen zoals Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Zwitserland.
Voor haar uitstekende artistieke en pedagogische prestaties ontving zij meerdere regionale en nationale onderscheidingen met als hoogtepunt het „Gouden kruis van verdienste” van de Republiek Hongarije.PROGRAMMA


Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

2e Pianokwartet in Es KV 493

    - Allegro
    - Larghetto
    - Allegretto                                                                           ca. 22 min.Ernö Dohnányi (1877-1960)

 
Uit: Pianokwartet in fis

    - Adagio molto expressivo
    - Scherzo (Allegretto vivace)                                                   ca. 8 min.


Antonin Dvorak (1841-1904)

    - Allegro con fuoco    
    - Lento
    - Allegro moderato, grazsioso
    - Allegro ma non troppo                                                         ca. 35 min.

                

Vóór elk stuk een korte inleiding door Kati Sebestyen


BIJWONEN ?


Stuur een mail naar antwerpen@kunstuitleendijkstra.com met uw naam en het aantal gewenste plaatsen. U ontvangt dan een bevestiging.
U mag ook bellen met +32 3 3264177.

Let op: het aantal plaatsen is beperkt.


VivArte is een non profit cultureel collectief (muziek en beeldende kunst) 
op initiatief van Kati Sebestyen (artistieke leiding), Ervin Schiffer, Gerard van Mierlo,
Louis & Greetje Dijkstra.

* Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Belgische regering een aantal maatregelen genomen die direct effect hebben op onze galerie, de komende tentoonstelling en het eerstvolgende concert.
Zo worden alle recreatieve (waaronder culturele) activiteiten geannuleerd en mogen winkels, die geen essentiële diensten leveren, tijdens de week open zijn, maar moeten sluiten in het weekend. 
Deze maatregelen gelden voorlopig tot en met 3 april.
Wij hopen dat we na deze datum onze normale openingstijden kunnen hervatten.
Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, dan ontvangt u daarvan bericht.